De groep onder de loep

Het zijn allemaal aardige mensen maar wanneer ze allemaal bij elkaar zijn heb ik er geen grip op en sta met grote ogen te kijken naar wat er allemaal gebeurt. Hoe ze zwijgen of het opeens met elkaar eens zijn en dan tegen mij opponeren, of hoe de kaarten opeens heel anders geschud zijn. Wat gebeurt er in ’s hemelsnaam?

Deze cliënt vraagt coaching om zicht te krijgen op ‘de groep als groep’ of anders gezegd om ‘de groep als geheel’ in beeld te krijgen. Hij wil zicht krijgen op de interpersoonlijke dynamiek in de groep. De groep als geheel wordt beleefd als één ding.
“De groep onder de loep” verder lezen

De ‘winst’ van een goede vijand

In deze blog onderzoek ik de waarde en de ogenschijnlijke winst van het creëren van een vijandsbeeld in ons persoonlijke en professionele leven. Vervolgens benoem ik welk verlies er psychologisch sociaal en economisch optreedt door dit vijanddenken en benoem ik de oplossing om uit dit negatieve proces te blijven.

Wanneer een kind struikelt over een steen krijgt de steen hiervan de schuld; deze had niet op zijn pad moeten liggen. Het kind is nog niet erg goed in staat tot zelfreflectie en door de steen de schuld te geven behoudt en bevestigd het kind zijn kijk op de wereld. Niks mee mis, zeker wanneer er opvoeders in de buurt zijn die af en toe een speldeprikje uitdelen dat het wellicht verstandig is volgende keer de voeten wat meer op te trekken in plaats van iets anders de schuld te geven. In de psychologie noem je dit proces ‘projectie’. Je projecteert je eigen onvermogen op de ander zodat je eigen zelfbeeld in stand blijft.
“De ‘winst’ van een goede vijand” verder lezen